Start nu

Bivirkninger

Bivirkninger ved Wegovy®

I forbindelse med optrapning af Wegovy® kan man opleve forbigående bivirkninger af sædvanligvis få dages varighed

Wegovy® bivirkninger

I visse tilfælde kan disse bivirkninger dog være udtalte og af længere varighed, og studier har vist, at ca. 4% ophører med Wegovy® i løbet af optrapningen af den årsag. Det ligger os derfor meget på sinde at få dig trappet op så skånsomt som muligt, så du kan nå dit mål om vægttab.

Du opfordres derfor til at kontakte FIT for LIVET for råd og vejledning, hvis du får bivirkninger af Wegovy®. Vi vil med glæde hjælpe dig.

1. – Hvad kan jeg gøre ved kvalme og opkastninger?

Læs mere om kvalme og opkast her:

2. – Hvad kan jeg gøre ved forstoppelse?

Mange på Wegovy® oplever forstoppelse som bivirkning. Det er helt normalt, men kan være rigtig irriterende. Der er heldigvis en del, man kan gøre for at afhjælpe generne.

Læs mere om afhjælpning af forstoppelse:

3. – Hvad kan jeg gøre ved diarré?

Prøv at undgå:

 • Krydrede og fede fødevarer, frugt, alkohol og koffein indtil 48 timer efter, at alle symptomer er forsvundet
 • Kulsyreholdige eller alkoholiske drikkevarer
 • Tyggegummi der indeholder sorbitol
 • Mælk i 3 dage efter symptomerne forsvinder. Du kan spise ost eller yoghurt med probiotika

Prøv at:

 • Drikke masser af vand, bouillon eller en rehydreringsdrik
 • Tage små bidder af salte kiks
 • Reducér måltidets størrelse
 • Stoppe med at spise, når du er mæt, eller når du ikke er sulten
 • Tage Wegovy® med 12 dages interval i stedet for 7 dages interval. Næste gang indsprøjter du Wegovy® med 9 dages interval. Tredje gang og fremefter indsprøjter du med de sædvanlige 7 dages intervaller

Sådan kan vi hjælpe:

Tal med os, hvis du har vedvarende diarré

Du må ikke tage anden medicin mod diarré uden først at tale med os eller apotekspersonalet

Såfremt du fortsat har diarré i mere end to dage, skal du kontakte os igen for en konsultation. Desuden anbefales det at købe Revolyt Nutrition på apoteket og følge anvisningen på produktet.

4. – Hvad kan jeg gøre ved bøvser?

Bøvser kan forekomme ved særlige madvarer, der enten er meget fede eller stærke. Er det de såkaldte ‘æggebøvser’, kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, da vi skal justere i din behandling.

5. – Hvad med sure opstød?

Halsbrand/mavesyre/sure opstød – Wegovy®

Væske- og kostråd:

 • Reducér måltidets størrelse
 • Stop med at spise, når du er mæt, eller når du ikke er sulten
 • Undgå krydret mad eller mad med højt fedtindhold
 • Drik færre kulsyreholdige eller alkoholiske drikkevarer

Du kan købe Balancid i håndkøb. Følg doseringsvejledningen og læs indlægssedlen før brug. Du skal stadig kontakte os for yderligere råd og eventuel justering i din behandlingsplan.

6. Hvad kan jeg gøre ved hjertebanken?

Tag jævnligt hvilepulsen, såfremt du mærker hjertebanken. Hvis pulsen er konstant forhøjet, skal det overvejes, om behandlingen med Wegovy® skal ophøre. Kontakt FIT for LIVET, hvis du er i tvivl.

Hjertebanken er en kendt bivirkning ved Wegovy®, men er det vedvarende, kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning og eventuelt vurdere, om der skal justeres i din behandling.

7. – Hvad kan jeg gøre ved træthed?

Træthed er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du at det er vedvarende kan det være en ide at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via  https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning.

Træthed kan også skyldes for lidt væske – drik derfor gerne mindst 2 liter vand dagligt. Når appetitten ikke er stor, kan det være svært at spise nok, prøv derfor at spise hyppigere, men mindre måltider. Det kan også skyldes manglede vitaminer eller jern, og derfor er det en god ide at supplere med en multivitamin og jerntilskud.

8. – Hvad kan jeg gøre ved hovedpine?

Hovedpine er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en idé at forlænge intervallerne mellem injektionerne.

Kontakt da FIT for LIVET via  https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning. Hovedpine kan også skyldes for lidt væske – drik derfor gerne mindst 2 liter vand dagligt.

Ved optrapning:

Hovedpine er en bivirkning, der kan opstå under optrapning eller for høj dosering med Wegovy®.

Vores mål er at optrappe din dosis i et tempo, som ikke giver dig bivirkninger, samtidig med at du kommer tilstrækkeligt op i dosis for at få en god effekt.

Der er ingen grund til at lide med disse midlertidige bivirkninger, og derfor vil FIT for LIVET justere enten intervallet for indsprøjtning (typisk 12 dage), sætte dig et trin ned i dosis eller begge dele på en gang.

Men husk at drikke en masse vand. Hovedpine kan også være et tegn på dehydrering.

9. – Hvad kan jeg gøre ved svimmelhed?

Svimmelhed er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en ide at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via: https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning.

Svimmelhed kan også skyldes for lidt væske – drik derfor gerne mindst 2 liter vand dagligt. Når appetitten ikke er stor, kan det være svært at spise nok, prøv derfor at spise hyppigere, men mindre måltider. Svimmelhed kan også skyldes, at du ikke får spist nok i løbet af dagen.

10. – Hvad kan jeg gøre ved oppustethed og luft i maven?

Oppustethed og luft i maven er en kendt bivirkning ved Wegovy. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en idé at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning.

Oppustethed kan også opstå, hvis du spiser hurtigt eller spiser fødevarer, der er meget stærke, krydrede eller fede. Drikkevarer med kulsyre inkl. danskvand kan også være årsagen, og symptomerne ses også ved begyndende forstoppelse.

11. – Hvad kan jeg gøre ved mavekneb?

Mavekneb / ondt i maven er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en idé at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning. Mavekneb kan også opstå, hvis du spiser hurtigt eller spiser madvarer, der er meget stærke, krydrede eller fede. Drikkevarer med kulsyre inkl. danskvand kan også give mavekneb. Kan også opstå ved forstoppelse.

Kontakt altid FIT for LIVET, hvis du oplever bivirkninger.

12. Hvad kan jeg gøre ved hårtab?

Hårtab er en kendt bivirkning ved Wegovy®, som går over med tiden. Oplever du et større hårtab, kan det være en god idé at supplere din kost med hårvitaminer.

Baggrundsviden

Ved injektion af Wegovy® ses maksimal plasmakoncentration efter 1-3 dage, og det er typisk i den periode, man mest vil føle bivirkningerne.

Wegovys® halveringstid er 7 dage, hvilket betyder, at halvdelen af Wegovy® i kroppen er nedbrudt efter 7 dage.

Steady state, dvs. det tidspunkt hvor koncentrationen i kroppen ikke længere stiger, nås efter 4-5 ugers indsprøjtning med den samme dosis.

Et eksempel: Såfremt man har indsprøjtet sig med Wegovy® 1 mg, vil halvdelen af Wegovy® være i kroppen, når man en uge senere igen indsprøjter 1 mg. Den samlede mængde Wegovy i kroppen vil derfor stige fra 1 mg lige efter den første injektion til 1,5 mg lige efter den anden injektion, 1,75 mg efter tredje osv. indtil steady state omkring 4-5 uger første stik, hvor koncentrationen af Wegovy® ikke længere øges i kroppen. Eventuelle bivirkninger vil typisk mærkes 1-3 døgn efter et stik.

FIT for LIVET har opstartet ca. 3.800 Wegovy®-behandlinger, og det har givet os erfaring, som ikke mange har. Vi lærer stadig, men nedenfor er vores bud på, hvordan man håndterer bivirkninger, der opstår under optrapningen.

Ved kvalme, diarré, opkastninger, æggebøvser, forstoppelse, hovedpine, træthed, svimmelhed, sure opstød og oppustethed af mave forlænges intervallet mellem injektionen til 12 dage, herefter 9 dage og herefter 7 dage. Det er herefter vigtigt, at du forbliver på den samme dosis i mindst 4 eller 8 uger.

Hvis du har udtalte eller langvarige bivirkninger, skal du overveje at gå et trin ned i doseringen, fx fra Wegovy® 1 mg til 0,5 mg. Hvornår vi trapper ned fremgår nedenfor, hvor vi giver yderligere råd om, hvordan du skal forholde dig ved fx kvalmestillende medicin eller medicin til sure opstød, forstoppelse og diarré. Det er altid vigtigt, at du kontakter FIT for LIVET, så vi sammen kan lægge en plan for det videre forløb.

Wegovy® bivirkninger
der ikke er relateret til optrapning

Betændelse i bugspytkirtlen er en sjælden bivirkning ved Wegovy®, der forekommer ved alle vægttab, men specielt ved hurtige vægttab og noget hyppigere med Wegovy®. Hyppigheden i et fase 3a studie var 0,2%, men vi har efter opstart af ca 2.700 Wegovy®-behandlinger kun haft ét enkelt tilfælde. Symptomerne er pludselig indsættende smerter i den øverste venstre side af maven, eventuelt med udstråling til ryggen og eventuel ømhed, når man trykker sig på maven. Såfremt du får disse symptomer, skal du umiddelbart kontakte FIT for LIVET og afstå fra at tage Wegovy®, indtil vi har fået afklaret, hvad der er tale om. Såfremt det ikke er muligt at få kontakt til os, beder vi dig kontakte lægevagt.

Angioødem er meget sjælden og optræder med flere velafgrænsede hævelser, som giver svien og spændinger i huden. Hævelserne opstår hyppigt i ansigtet, rundt om øjne, læber og mund. I munden kan det medføre hævet tunge, som påvirker tale og senere forårsager obstruktion af strube og luftveje og kan derfor potentielt være dødeligt. Får man besvær med at trække vejret, skal man ringe 112.

Angioødem kan også give reaktioner i mave-tarm-kanalen. Det kan føre til hævelse i tarmvæggen, hvilket kan give symptomer som koliksmerter, kvalme, opkastninger, diarré, og man kan mistænke akut blindtarmsbetændelse. Angioødem optræder ofte sammen med nældefeber som en overfølsomhedsreaktion. Sygdomme indtræder oftest kort tid efter indtagelse af et fødemiddel eller medicin.

Galdestensanfald fandtes hos 1,6% (1,1% v placebo), som fremkaldte galdeblærebetændelse hos 0,6% (0,3% v placebo), hvilket betyder, at der er en mindre overhyppighed på 0,5% for galdestensanfald og for galdeblærebetændelse på 0,3%. Symptomerne på galdesten er smerteanfald under højre ribbenskant, som stråler ud til højre skulder/skulderblad af timers varighed, uro, eventuelt med kvalme/opkastninger. Såfremt man får galdestensanfald i forbindelse med Wegovy® er det forsvarligt at fortsætte, men får man flere eller længerevarende anfald, bør man ophøre med Wegovy®.

Galdeblærebetændelse (kolecystitis) skyldes næsten altid sten i galdeblæren. Det er en smertefuld tilstand med feber, kvalme og opkastning. Har man disse symptomer, og ved at man har galdesten, bør man kontakte læge med henblik på indlæggelse og ophør med Wegovy®.

Akut nyreskade er set i enkelte tilfælde som komplikation til akut væskemangel ved alvorlige udtalte bivirkninger, især ved opkastninger og diarré. Følg vores råd om væskebehandling længere nede på denne side, og kontakt meget gerne FIT for LIVET for yderligere vejledning.

Hårtab ses hos 2,5% (1% ved placebo) og er sædvanligvis af let sværhedsgrad. De fleste af patienterne fik hårvæksten tilbage under fortsat behandling. Hårtab var hyppigere hos patienter, som tabte sig meget (>20% af kropsvægten).

Hjertefrekvensen (pulsen) øgedes gennemsnitlig med ca. 3 slag/min fra 72 slag/min til 75 slag. 67% af de behandlede fik mere end 10 slag/min til +82 slag/ min (50% v placebo). Tag jævnligt hvilepulsen, såfremt du mærker hjertebanken. Hvis pulsen er konstant forhøjet, skal man overveje om behandlingen med Wegovy® skal ophøre. Kontakt FIT for LIVET, hvis du er i tvivl.

Depression og selvmordstanker er set under behandling af Wegovy®. Afbryd behandlingen med Wegovy, hvis du udvikler disse symptomer.

Meget almindelige.
Flere end 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkninger Oftest ikke alvorlige bivirkninger
Diarré, kvalme
Lavt blodsukker*
Almindelige.
Højst 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkninger Oftest ikke alvorlige bivirkninger
Komplikationer ved diabetisk betinget nethindelidelse
Mavesmerter Betændelse i mavens slimhinde, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, luft fra tarmen, opkastning, oppustethed, sure opstød
Træthed
Påvirkning af bugspytkirtlen, vægttab
Nedsat appetit
Svimmelhed
Ikke almindelige.
Højst 1 ud af 100 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkninger Oftest ikke alvorlige bivirkninger
Hurtigere puls
Betændelse i bugspytkirtlen Bøvsen, smagsforstyrrelser
Galdesten
Overfølsomhed
Reaktioner på indstiksstedet
Sjældne.
Højst 1 ud af 1.000 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkninger Oftest ikke alvorlige bivirkninger
Anafylaktisk chok – en akut alvorlig allergisk tilstand
Ikke kendt.
Potentielt alvorlige bivirkninger Oftest ikke alvorlige bivirkninger
Allergisk hævelse i ansigtet samt mundhulen og strubehovedet

* Hyppigheden af lavt blodsukker afhænger af, hvilke andre diabetesmidler der tages sammen med semalutid:  

 • Ved kombination med insulin eller insulinfrigørende midler ses bivirkningen lavt blodsukker med hyppigheden “meget almindelig”.
 • Ved kombination med andre diabetesmidler som tabletter forekommer bivirkningen lavt blodsukker med hyppigheden “almindelig”.

Kilde: Medicin.dk

Hør Jesper Nygart fortælle om medicinsk vægttab

Jesper Nygart er speciallæge i almen medicin og har stiftet FIT for LIVET. Han har selv kæmpet mod overvægt i hele sit voksne liv, indtil han startede på vægttabsmedicin. Her oplevede han hurtigt epokegørende resultater.

Selvom man mister appetitten, er det stadig vigtigt at få tilført den nødvendige mad. For at kroppen kan tabe sig, er det korrekt, at vi skal være i kalorieunderskud, men samtidig skal kroppen stadig have brændstof i form af mad for at kunne tabe sig

– Stine –