Start nu
Start nu

Bivirkninger

Wegovy® bivirkninger

Ved optrapning af Wegovy® kan du opleve forbigående bivirkninger af sædvanligvis få dages varighed.

Bivirkninger ved Wegovy®

FIT for LIVET har opstartet over 10.000 behandlinger med Wegovy®, og det har givet os en førstehåndserfaring, som ikke mange har. Nedenfor er vores anbefalinger til, hvordan du håndterer bivirkninger, der opstår under optrapningen.

 1. Kvalme og opkastninger
 2. Forstoppelse
 3. Diarré
 4. Bøvser
 5. Sure opstød
 6. Hjertebanken
 7. Træthed
 8. Hovedpine
 9. Svimmelhed
 10. Oppustethed og luft i maven
 11. Mavekneb
 12. Hårtab
 13. Operation og narkose

Se også: Bivirkninger, der ikke er relateret til optrapning (ikke almindelige/sjældne)

I visse tilfælde kan bivirkningerne være udtalte og af længere varighed. Studier har vist, at ca. 4% ophører med Wegovy® i løbet af optrapningen på grund af bivirkningerne. Det ligger os derfor meget på sinde at få dig trappet op så skånsomt som muligt, så du kan nå dit mål om vægttab.

Du opfordres derfor til at kontakte FIT for LIVET for råd og vejledning, hvis du får bivirkninger af Wegovy®. Vi vil med glæde hjælpe dig.

1. Hvad kan jeg gøre ved kvalme og opkastninger?

Læs mere om kvalme og opkast her:

2. Hvad kan jeg gøre ved forstoppelse?

Mange på Wegovy® oplever forstoppelse som bivirkning. Det er helt normalt, men kan være rigtig irriterende. Der er heldigvis en del, man kan gøre for at afhjælpe generne.

Læs mere om afhjælpning af forstoppelse

3. Hvad kan jeg gøre ved diarré?

Prøv at undgå:

 • Krydrede og fede fødevarer, frugt, alkohol og koffein indtil 48 timer efter, at alle symptomer er forsvundet
 • Kulsyreholdige eller alkoholiske drikkevarer
 • Tyggegummi der indeholder sorbitol
 • Mælk i 3 dage efter symptomerne forsvinder. Du kan spise ost eller yoghurt med probiotika

Prøv at:

 • Drikke masser af vand, bouillon eller en rehydreringsdrik
 • Tage små bidder af salte kiks
 • Reducere måltidets størrelse
 • Stoppe med at spise, når du er mæt, eller når du ikke er sulten
 • Tage Wegovy® med 12 dages interval i stedet for 7 dages interval. Næste gang indsprøjter du Wegovy® med 9 dages interval. Tredje gang og fremefter indsprøjter du med de sædvanlige 7 dages intervaller

Sådan kan vi hjælpe:

Tal med os, hvis du har vedvarende diarré

Du må ikke tage anden medicin mod diarré uden først at tale med os eller apotekspersonalet

Såfremt du fortsat har diarré i mere end to dage, skal du kontakte os igen for en konsultation. Desuden anbefales det at købe Revolyt Nutrition på apoteket og følge anvisningen på produktet.

4. Hvad kan jeg gøre ved bøvser?

Bøvser kan forekomme ved særlige madvarer, der enten er meget fede eller stærke. Er det de såkaldte ‘æggebøvser’, kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, da vi skal justere i din behandling.

5. Hvad med sure opstød?

Halsbrand/mavesyre/sure opstød – Wegovy®

Væske- og kostråd:

 • Reducér måltidets størrelse
 • Stop med at spise, når du er mæt, eller når du ikke er sulten
 • Undgå krydret mad eller mad med højt fedtindhold
 • Drik færre kulsyreholdige eller alkoholiske drikkevarer

Du kan købe Balancid i håndkøb. Følg doseringsvejledningen og læs indlægssedlen før brug. Du skal stadig kontakte os for yderligere råd og eventuel justering i din behandlingsplan.

6. Hvad kan jeg gøre ved hjertebanken?

Tag jævnligt hvilepulsen, såfremt du mærker hjertebanken. Hvis pulsen er konstant forhøjet, skal det overvejes, om behandlingen med Wegovy® skal ophøre. Kontakt FIT for LIVET, hvis du er i tvivl.

Hjertebanken er en kendt bivirkning ved Wegovy®, men er det vedvarende, kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning og eventuelt vurdere, om der skal justeres i din behandling.

7. Hvad kan jeg gøre ved træthed?

Træthed er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du at det er vedvarende kan det være en ide at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via  https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning.

Træthed kan også skyldes for lidt væske – drik derfor gerne mindst 2 liter vand dagligt. Når appetitten ikke er stor, kan det være svært at spise nok, prøv derfor at spise hyppigere, men mindre måltider. Det kan også skyldes manglede vitaminer eller jern, og derfor er det en god ide at supplere med en multivitamin og jerntilskud.

8. Hvad kan jeg gøre ved hovedpine?

Hovedpine er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en idé at forlænge intervallerne mellem injektionerne.

Kontakt da FIT for LIVET via  https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning. Hovedpine kan også skyldes for lidt væske – drik derfor gerne mindst 2 liter vand dagligt.

Ved optrapning:

Hovedpine er en bivirkning, der kan opstå under optrapning eller for høj dosering med Wegovy®.

Vores mål er at optrappe din dosis i et tempo, som ikke giver dig bivirkninger, samtidig med at du kommer tilstrækkeligt op i dosis for at få en god effekt.

Der er ingen grund til at lide med disse midlertidige bivirkninger, og derfor vil FIT for LIVET justere enten intervallet for indsprøjtning (typisk 12 dage, herefter 9 dage og derefter 7 dage som vanligt), sætte dig et trin ned i dosis eller begge dele på en gang.

Men husk at drikke en masse vand. Hovedpine kan også være et tegn på dehydrering.

9. Hvad kan jeg gøre ved svimmelhed?

Svimmelhed er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en ide at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via: https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning.

Svimmelhed kan også skyldes for lidt væske – drik derfor gerne mindst 2 liter vand dagligt. Når appetitten ikke er stor, kan det være svært at spise nok, prøv derfor at spise hyppigere, men mindre måltider. Svimmelhed kan også skyldes, at du ikke får spist nok i løbet af dagen.

10. Hvad kan jeg gøre ved oppustethed og luft i maven?

Oppustethed og luft i maven er en kendt bivirkning ved Wegovy. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en idé at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning.

Oppustethed kan også opstå, hvis du spiser hurtigt eller spiser fødevarer, der er meget stærke, krydrede eller fede. Drikkevarer med kulsyre inkl. danskvand kan også være årsagen, og symptomerne ses også ved begyndende forstoppelse.

11. Hvad kan jeg gøre ved mavekneb?

Mavekneb / ondt i maven er en kendt bivirkning ved Wegovy®. Oplever du, at det er vedvarende, kan det være en idé at forlænge intervallerne mellem injektionerne. Kontakt da FIT for LIVET via https://www.laegekontakt.dk/login, så vi kan give dig den korrekte vejledning. Mavekneb kan også opstå, hvis du spiser hurtigt eller spiser madvarer, der er meget stærke, krydrede eller fede. Drikkevarer med kulsyre inkl. danskvand kan også give mavekneb. Kan også opstå ved forstoppelse.

Kontakt altid FIT for LIVET, hvis du oplever bivirkninger.

12. Hvad kan jeg gøre ved hårtab?

Hårtab er en kendt bivirkning ved Wegovy®, som går over med tiden. Oplever du et større hårtab, kan det være en god idé at supplere din kost med hårvitaminer.

Se afsnittet ‘Hårtab’ under Bivirkninger, der ikke er relateret til optrapning

13. Operation og narkose

Vi anbefaler, at du ophører med Wegovy® tre uger før operation med narkose eller undersøgelse, der kræver, at du faster og har en tom mavesæk. Det er for at sikre, at medicinen har mindre effekt på maven og tarmenes tømning, og dermed sikre, at maven er tømt fuldstændigt for føde, inden du bliver bedøvet.

Wegovy® og anden GLP-1 RA vægttabsmedicin, der hindrer tømningen af mavesækkens indhold, kan øge risikoen for alvorlige komplikationer ved bedøvelse med narkose, hvis mavesækken er fuld. Canadiske anæstesilæger advarer om alvorsgraden af konsekvenserne og anbefaler tre ugers pausering, indtil der foreligger forskningsbaseret viden på området.

Øget risiko for mavesækindhold i lungerne

Amerikanske og canadiske anæstesilæger har erfaret et stigende antal patienter på vægttabsmedicin, som fik mad og væske i lungerne, mens de var i bedøvelse under operationer eller fik foretaget kikkertundersøgelse. Det skyldtes, at mavesækken stadig var fuld – på trods af at patienterne havde fulgt standardvejledningen om at faste i henholdsvis seks til otte og ti timer forud for behandlingen (indhold i mavesækken er også observeret ved lavdosis og hos en patient, der fastede i 18 timer).

Med vægttabsmedicin kan fordøjelsen forsinkes i så stor grad, at det øger patienternes risiko for at inhalere væske og mad i lungerne (aspiration i lungerne).

Novo Nordisk har udtalt, at deres kliniske forsøg og sikkerhedsdata ikke har påvist ‘aspiration’ ved brug af medicinen. Virksomheden har desuden tilføjet, at Wegovy® og Ozempic® er kendt for at forsinke tømningen af maven, og at der oplyses om mulige gastrointestinale bivirkninger på medicinpakken.

OBS: Ovenstående anbefalinger indgår ikke i officielle kliniske retningslinjer i øjeblikket, da der endnu ikke foreligger tilstrækkelig videnskabelig evidens (resultater fra kliniske forsøg, observationsstudier og øvrige forskningsmetoder etc.).

Kontakt os før din operation eller undersøgelse

Når du holder pause med vægttabsmedicin, kan det påvirke dit opnåede vægttab, mens du ikke tager vægttabsmedicin. Skal du opereres, skal du kontakte os, så vi kan vejlede dig om forudgående nedtrapning, efterfølgende optrapning og øvrige relevante forholdsregler.

Baggrundsviden

Ved injektion af Wegovy® ses maksimal plasmakoncentration efter 1-3 dage, og det er typisk i den periode, man mest vil føle bivirkningerne.

Wegovys® halveringstid er 7 dage, hvilket betyder, at halvdelen af Wegovy® i kroppen er nedbrudt efter 7 dage.

Steady state, dvs. det tidspunkt hvor koncentrationen i kroppen ikke længere stiger, nås efter 4-5 ugers indsprøjtning med den samme dosis.

Et eksempel: Såfremt man har indsprøjtet sig med Wegovy® 1 mg, vil halvdelen af Wegovy® være i kroppen, når man en uge senere igen indsprøjter 1 mg. Den samlede mængde Wegovy® i kroppen vil derfor stige fra 1 mg lige efter den første injektion til 1,5 mg lige efter den anden injektion, 1,75 mg efter tredje osv. indtil steady state omkring 4-5 uger første stik, hvor koncentrationen af Wegovy® ikke længere øges i kroppen. Eventuelle bivirkninger vil typisk mærkes 1-3 døgn efter et stik.

Ved kvalme, diarré, opkastninger, æggebøvser, forstoppelse, hovedpine, træthed, svimmelhed, sure opstød og oppustethed af mave forlænges intervallet mellem injektionen til 12 dage, herefter 9 dage og herefter 7 dage. Det er herefter vigtigt, at du forbliver på den samme dosis i mindst 4 eller 8 uger.

Hvis du har udtalte eller langvarige bivirkninger, skal du overveje at gå et trin ned i doseringen, fx fra Wegovy® 1 mg til 0,5 mg. Hvornår vi trapper ned fremgår nedenfor, hvor vi giver yderligere råd om, hvordan du skal forholde dig ved fx kvalmestillende medicin eller medicin til sure opstød, forstoppelse og diarré. Det er altid vigtigt, at du kontakter FIT for LIVET, så vi sammen kan lægge en plan for det videre forløb.

Bivirkninger, der ikke er relateret til optrapning

Betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis) er en ikke almindelig, men potentielt alvorlig bivirkning ved Wegovy®, der forekommer ved alle vægttab, men specielt ved hurtige vægttab og noget hyppigere med Wegovy®. Hyppigheden i et fase 3a studie var 0,2%. Per april 2024 har vi opstartet behandlingsforløb på mere end 10.000 personer, men endnu ikke konstateret ét eneste tilfælde.

Symptomerne er pludselig indsættende smerter i den øverste venstre side af maven, eventuelt med udstråling til ryggen og eventuel ømhed, når man trykker sig på maven. Såfremt du får disse symptomer, skal du umiddelbart kontakte FIT for LIVET og afstå fra at tage Wegovy®, indtil vi har fået afklaret, hvad der er tale om. Såfremt det ikke er muligt at få kontakt til os, beder vi dig kontakte lægevagt.

Angioødem er meget sjælden og optræder med flere velafgrænsede hævelser, som giver svien og spændinger i huden. Hævelserne opstår hyppigt i ansigtet, rundt om øjne, læber og mund. I munden kan det medføre hævet tunge, som påvirker tale og senere forårsager obstruktion af strube og luftveje og kan derfor potentielt være dødeligt. Får man besvær med at trække vejret, skal man ringe 112.

Angioødem kan også give reaktioner i mave-tarm-kanalen. Det kan føre til hævelse i tarmvæggen, hvilket kan give symptomer som koliksmerter, kvalme, opkastninger, diarré, og man kan mistænke akut blindtarmsbetændelse. Angioødem optræder ofte sammen med nældefeber som en overfølsomhedsreaktion. Sygdomme indtræder oftest kort tid efter indtagelse af et fødemiddel eller medicin.

Galdestensanfald fandtes hos 1,6% (1,1% v placebo), som fremkaldte galdeblærebetændelse hos 0,6% (0,3% v placebo), hvilket betyder, at der er en mindre overhyppighed på 0,5% for galdestensanfald og for galdeblærebetændelse på 0,3%. Symptomerne på galdesten er smerteanfald under højre ribbenskant, som stråler ud til højre skulder/skulderblad af timers varighed, uro, eventuelt med kvalme/opkastninger. Såfremt man får galdestensanfald i forbindelse med Wegovy® er det forsvarligt at fortsætte, men får man flere eller længerevarende anfald, bør man ophøre med Wegovy®.

Galdeblærebetændelse (kolecystitis) skyldes næsten altid sten i galdeblæren. Det er en smertefuld tilstand med feber, kvalme og opkastning. Har man disse symptomer, og ved at man har galdesten, bør man kontakte læge med henblik på indlæggelse og ophør med Wegovy®.

Akut nyreskade er set i enkelte tilfælde som komplikation til akut væskemangel ved alvorlige udtalte bivirkninger, især ved opkastninger og diarré. Følg vores råd om væskebehandling længere nede på denne side, og kontakt meget gerne FIT for LIVET for yderligere vejledning.

Hårtab ses hos 2,5% (1% ved placebo) og er sædvanligvis af let sværhedsgrad. De fleste af patienterne fik hårvæksten tilbage under fortsat behandling. Hårtab var hyppigere hos patienter, som tabte sig meget (>20% af kropsvægten).

Hjertefrekvensen (pulsen) øgedes gennemsnitlig med ca. 3 slag/min fra 72 slag/min til 75 slag. 67% af de behandlede fik mere end 10 slag/min til +82 slag/ min (50% v placebo). Tag jævnligt hvilepulsen, såfremt du mærker hjertebanken. Hvis pulsen er konstant forhøjet, skal man overveje om behandlingen med Wegovy® skal ophøre. Kontakt FIT for LIVET, hvis du er i tvivl.

Depression og selvmordstanker Der er ikke påvist en kausal sammenhæng mellem Wegovy® samt depression og selvmordstanker.

De europæiske lægemiddelmyndigheder har medio april 2024 konkluderet, at der ikke er tilstrækkelig videnskabelig dokumentation for en sammenhæng mellem vægttabsmedicin og selvmordstanker, selvmordsforsøg, tanker om selvskade, eller selvskadende handlinger. Konklusionen sker efter en undersøgelse på baggrund af 150 indberetninger om psykiske bivirkninger.

Der ses i øvrigt lignende forekomst af depression og selvmordstanker hos patienter efter gastric bypass, som ikke får vægttabsmedicin. Tilstandene kan måske i virkeligheden være et udtryk for en psykisk tilstand, som nogle patienter befinder sig i og oplever i relation til selve overvægten.

Her kan du se risiko for selvmord og selvskade efter fedmeoperationer

Se også: Belastende barndomsoplevelser og overvægt (ACE)

Skjoldbruskkirtlen og cancer – de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA), har modsat de europæiske myndigheder fra starten advaret mod at give Wegovy® til patienter med en speciel type cancer i skjoldbruskkirtlen, hvor man i museforsøg havde set udvikling af den pågældende cancertype. Dette gjorde, at vi hos FIT for LIVET har afvist disse patienter af forsigtighedsmæssige årsager.

Den europæiske lægemiddelstyrelse (EMA) offentliggjorde i oktober 2023, at de ikke kunne finde sammenhæng mellem Wegovy®, Ozempic® og skjoldbruskkirtelkræft. Museforsøg kan desuden ikke direkte overføres til mennesker. Samtidig har diabetespatienter i forvejen en medfødt risiko for skjoldbruskkirtelkræft, og de behandles i forvejen med Ozempic® som diabetesmedicin.

Tarmslyng (tarmblokering) – akut stop i tarmpassagen (også kaldet tarmslyng) i tyndtarm eller tyktarm kan være en potentiel, men sjælden bivirkning. Det tyder på, at det er en meget sjælden bivirkning, hvis der overhovedet er en sammenhæng, som er ved at blive undersøgt. Hos FIT for LIVET har vi pr. april 2024 endnu ikke set tarmslyng blandt vores mere end 10.000 behandlingsforløb.

Synstab og Wegovy®
Et mindre amerikansk studie offentliggjort i juli 2024 har vist en mulig sammenhæng mellem Semaglutid og synsnervesygdommen, naion. Naion rammer ofte ældre mennesker og skyldes utilstrækkelig blodgennemstrømning til synsnerven.

Risikofaktorerne ved overvægt øger sandsynligheden for at udvikle synstabssygdommen. Der er tale om en af de hyppigste synsnervesygdomme, som også forekommer hyppigere ved svært overvægtige og diabetespatienter.

Sygdommen giver pludseligt synstab og kan i værste fald medføre blindhed. Det er amerikanske forskere fra et hospital tilknyttet Harvard University, der står bag studiet.

I studiet deltog 710 type 2-diabetespatienter, hvoraf 194 fik Semaglutid. 975 fedmepatienter deltog, hvoraf 361 fik Semaglutid.

8,9% af diabetespatienterne, som fik Semaglutid, fik øjensygdommen. 6,7% af fedmepatienterne på Wegovy® blev ramt, mens det samme var tilfældet for 0,8% på anden vægttabsmedicin.

Studiet er baseret på patienter, der er undersøgt for mistanke om en neuro-øjenmedicinsk tilstand.

Det må anses for uundgåeligt ikke at finde patienter, der behandles med Semaglutid, enten for fedme eller diabetes.

Novo Nordisk har udtalt til nyhedsbureauet Reuters, at de foreliggende data ikke er tilstrækkelige til at fastslå en årsagssammenhæng, og at der ikke er tale om et randomiseret, kontrolleret forsøg.

Studiet kan derfor ikke med sikkerhed fastslå en sammenhæng mellem Wegovy® og øjensygdommen.

Øjensygdommen forekommer blandt 1:10.000 for fedmepatienter og 1:50.000 for diabetespatienter om året.

Meget almindelige.
Flere end 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkningerOftest ikke alvorlige bivirkninger
Diarré, kvalme
Lavt blodsukker*
Almindelige.
Højst 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkningerOftest ikke alvorlige bivirkninger
Komplikationer ved diabetisk betinget nethindelidelse
MavesmerterBetændelse i mavens slimhinde, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, luft fra tarmen, opkastning, oppustethed, sure opstød
Træthed
Påvirkning af bugspytkirtlen, vægttab
Nedsat appetit
Svimmelhed
Ikke almindelige.
Højst 1 ud af 100 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkningerOftest ikke alvorlige bivirkninger
Hurtigere puls
Betændelse i bugspytkirtlenBøvsen, smagsforstyrrelser
Galdesten
Overfølsomhed
Reaktioner på indstiksstedet
Sjældne.
Højst 1 ud af 1.000 personer får bivirkningen.
Potentielt alvorlige bivirkningerOftest ikke alvorlige bivirkninger
Anafylaktisk chok – en akut alvorlig allergisk tilstand
Ikke kendt.
Potentielt alvorlige bivirkningerOftest ikke alvorlige bivirkninger
Allergisk hævelse i ansigtet samt mundhulen og strubehovedet

* Hyppigheden af lavt blodsukker afhænger af, hvilke andre diabetesmidler der tages sammen med Semalutid:  

 • Ved kombination med insulin eller insulinfrigørende midler ses bivirkningen lavt blodsukker med hyppigheden “meget almindelig”.
 • Ved kombination med andre diabetesmidler som tabletter forekommer bivirkningen lavt blodsukker med hyppigheden “almindelig”.

Kilde: Medicin.dk

Hør Jesper Nygart fortælle om medicinsk vægttab

Jesper Nygart er speciallæge i almen medicin og har stiftet FIT for LIVET. Han har selv kæmpet mod overvægt i hele sit voksne liv, indtil han startede på vægttabsmedicin. Her oplevede han hurtigt epokegørende resultater.

Selvom man mister appetitten, er det stadig vigtigt at få tilført den nødvendige mad. For at kroppen kan tabe sig, er det korrekt, at vi skal være i kalorieunderskud, men samtidig skal kroppen stadig have brændstof i form af mad for at kunne tabe sig

– Stine –