Start nu
Start nu
FitforLIVET_MedicinskVægttab_w800x800px

VÆGTTAB MED MEDICIN

Medicinsk vægttab

Vægttabsmedicin hjælper dig med at regulere din appetit, så det bliver nemmere at tabe sig. Medicinen efterligner virkningen af kroppens naturlige tarmhormon, Glukagon, som er med til at dæmpe din appetit. Du føler dig hurtigere mæt og indtager derfor færre kalorier.

Vægttab med medicin

Den nye metode, som FIT for LIVET tilbyder, er en medicinsk hjælp til vægttab med såkaldte GLP-1/ GLP-1 RA (Glucagon-Like Peptide-1 receptor Agonists), som produceres af Novo Nordisk.

Den mest effektive medicin

Novo Nordisk producerer flere typer GLP-1 RA-produkter i forskellige formuleringer, hvoraf de mest effektive lige nu er Wegovy® eller Ozempic®. Ozempic® har været registreret i EU og Nordamerika siden 2017 og er beregnet til patienter med sukkersyge (diabetes type 2), men kan også bruges til medicinsk behandling af overvægt. Begge præparater indeholder det samme aktive stof Semaglutid, men hos Wegovy® er det i en højere dosis til medicinsk vægttab.

Semaglutid injiceres med en meget tynd, kort nål lige under huden en gang om ugen. Det er også muligt at få Semaglutid i pilleform, Rybelsus®, men effekten er mere svingende med piller, der skal tages dagligt.

FIT for LIVET udskriver ikke Ozempic®, da det er beregnet til diabetespatienter.

Fakta om medicinsk vægttab

Vægttabsmedicinen fra Novo Nordisk indeholder GLP-1 (Glukagon-like peptide-1), opkaldt efter det tarmhormon, som blandt andet regulerer appetitten, så du hurtigere bliver mæt. Nogle oplever milde og forbigående bivirkninger fra mave-tarmkanalen, hvor medicinen har sin effekt. Sker det for dig, hjælper din læge eller sygeplejerske med råd og vejledning.

Hvor meget kan du tabe dig med vægttabsmedicin?

Der er videnskabelig dokumentation for, at patienter i medicinsk behandling får et betydeligt større vægttab med medicin end uden (se skemaet). Begge grupper er rådgivet om kost og motion. Den grå kurve er dem, der fik ”snydemedicin” (placebo), og den blå kurve er dem, der fik den aktive medicin.

Tallene er baseret på et gennemsnit, hvor nogle har markante vægttab (op til 20 %), mens andre har lidt mindre. Så hold øje med, at medicinen virker, så du kan se og mærke et vægttab.

Lægger du livsstilsændringer oveni, er der mulighed for at gøre et stort vægttab til et varigt vægttab.

Ændrer livskvalitet og sygdomsrisiko

Blot få tabte kilo hos svært overvægtige har helbredsmæssige fordele. Et vægttab på 5% eller mere reducerer risikoen for type-2-diabetes, forbedrer obstruktiv søvnapnø og sænker blodtrykket.

Større velvære, mere bevægelse og energi, bedre søvn og større selvværd i sociale sammenhænge er andre gode grunde til at slanke sig.

Hvad sker der, når du stopper med vægttabsmedicin?

Et helt nyt studie i Danmark viser, at dem, der var på vægttabsmedicin, som trænede både under og efter et års medicinsk vægttabsforløb, efterfølgende kunne fastholde vægttabet et år efter, de stoppede med medicinen. I studiet gennemførte 109 danskere i alderen 18-65 forløbet, og de havde en start-BMI på mellem 32-43. Deltagerne tabte i gennemsnit 13,1 kilo i løbet af 8 uger, mens de kun måtte indtage 800 kalorier dagligt. 

Derefter blev de tilfældigt inddelt i fire grupper, som i et år skulle vedligeholde vægttabet med eller uden træning, der fik pulsen op. 

Resultaterne viste, at gruppen, der kun fik fedmemedicin, havde den største vægtøgning, hvor i gennemsnit 70 procent af den opnåede vægt var i ren fedtmasse. Men gruppen, der trænede 2 timer ugentligt, hvor de fik pulsen op, var dem, der havde taget mindst på.

Hvem kan få medicinsk vægttab?

Wegovy® er godkendt til behandling af lettere overvægtige (BMI fra 27-30), hvis der samtidig er andre overvægtsrelaterede risikofaktorer, og til svært overvægtige (BMI fra 30). FIT for LIVET har differentierede BMI-grænser for etniciteter med øget sygdomsrisiko ved overvægt, der starter ved en BMI på 27 eller 25 med risikofaktorer.

Er Wegovy® og Ozempic® det samme?

Wegovy® indeholder samme molekyle som Ozempic® (Semaglutid), men en højere dosis på op til 2,4 mg/uge. Wegovy® er til behandling af overvægt, mens Ozempic® er til behandling af type 2-diabetes. Medicinen er godkendt af det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) og dermed også godkendt til anvendelse i Danmark.

Sådan virker medicinen

Medicinen virker ved at stimulere frigørelsen af insulin og hæmme frigørelsen af glukagon. Glukagon er et hormon, der ligesom insulin dannes i bugspytkirtlen, men som har den modsatte virkning.

Midlet forsinker desuden optagelsen af glukose fra tarmen. Herved nedsættes sukkerindholdet i blodet. Blodfedt/kolesterol i blodet vil altså også falde i gunstig retning.

Forebygger følgesygdomme

Vægttabsmedicin kan effektivt forebygge udviklingen af overvægtsrelaterede følgesygdomme som fx kræft, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, sukkersyge, fedtlever, nedsat seksualfunktion, nedsat frugtbarhed, nedsat mandligt kønshormon hos mænd, smerte/ slidgigt i ryg, hofter og knæ og tidlig død.

Ud over at give et stort vægttab mindsker medicinen risikoen for de mindst 60 følgesygdomme, der er forbundet med overvægt.

Se video med
Jesper Nygart, lægen bag…