Start nu
Start nu

Rybelsus® - Novo nordisk

Rybelsus® diabetesmedicin
fra Novo Nordisk

Rybelsus® er et lægemiddel til behandling af type 2-diabetes i pilleform. Pillen har været på markedet siden 2019 og er produceret af Novo Nordisk.

Rybelsus hjælper med at sænke blodsukkerniveauet og kan fremme vægttab ved at nedsætte appetitten og øge mæthedsfornemmelsen.

Hvad er Rybelsus®?

Rybelsus® indgår i behandlingen af type 2-diabetes sammen med rådgivning om kost og motion samt eventuelt andre diabeteslægemidler. Formålet med behandlingen er at mindske risikoen for sygdomme og komplikationer relateret til diabetes.

Hvordan virker Rybelsus®?

Rybelsus® indeholder det aktive stof Semaglutid, der tilhører GLP-1-agonisterne (glucagon-like peptide-1).

Hormonet efterligner det naturlige tarmhormon, GLP-1, der frigives fra tarmen, når vi spiser. Ved at efterligne GLP-1s funktion stimuleres insulinfrigivelsen fra bugspytkirtlen, som reducerer blodsukkerniveauet efter måltiderne. Derudover hæmmer Rybelsus® frigivelsen af glukose fra leveren og øger mæthedsfølelsen ved at holde maden længere i maven.

Rybelsus® som daglig tablet

Rybelsus® er oral Semaglutid i pilleform, som skal tages hver dag. De fleste andre GLP-1-agonister skal typisk tages som injektion via en ugentlig sprøjte, fx som Ozempic®. Den daglige administration af Rybelsus® kan gøre effekten mere svingende og for nogle føles mere besværlig end en ugentlig sprøjte.

Vægttab med Rybelsus®

Mange type 2-diabetikere kan have udfordringer med at tabe sig i vægt, og hos nogle kan vægtkontrol være en del af diabetesbehandlingen.

Rybelsus® er beregnet til behandling af diabetes type 2, men har vist sig også at mindske appetitten og øge mæthedsfølelsen. Det kan derfor være en støtte til at kontrollere vægten, der gør det lettere at tabe sig foruden at forbedre reguleringen af blodsukkeret.

Hvor meget kan jeg tabe mig?

Selvom Rybelsus® ikke er beregnet til vægttab, viser erfaringer, at medicinen kan virke mod overvægt. I en medicinsk undersøgelse af 1864 voksne med type 2-diabetes, der sammenlignede virkningen af 7 mg Rybelsus® og 14 mg Rybelsus® med 100 mg Januvia®, fik begge tilføjet én eller to diabetespiller. Efter 6 måneder tabte patienter med en gennemsnitsvægt på 90 kilo gennemsnitligt:

 • Ca. 2,18 kilo ved 7 mg Rybelsus®
 • Ca. 3,08 kilo ved 14 mg Rybelsus®
 • Ca. 0,59 kilo ved 100 mg Januvia®

Patienter på 14 mg Rybelsus® tabte sig 5 gange mere vægt end dem, der tog Januvia®. Selvom mange tabte sig, var der også nogle, der tog på i vægt.

Inden jeg startede mit medicinske
vægttabsforløb, havde jeg
flere bekymringer, som jeg set
i bakspejlet ikke havde behøvet at
være så nervøs for.

Er Ozempic® og Rybelsus® det samme?

Rybelsus® og Ozempic® er begge godkendt til at behandle type 2-diabetes og indeholder det aktive virkningsstof Semaglutid.

Forskellen ligger i, hvordan medicinen administreres. Rybelsus® er Semaglutid i oral tabletform, der skal tages dagligt, mens Ozempic® skal indsprøjtes ugentligt i enten mave, lår eller overarm.

Hvad er forskellen fra Wegovy®?

Wegovy® er godkendt til behandling af overvægt, mens Rybelsus® er godkendt til behandling af diabetes. Wegovy® har et højere maksimalt indhold af Semaglutid (2,4 mg) end Ozempic (1,0 mg), mens Rybelsus® har et maksimalt indhold på 14 mg.

På grund af den varierende orale absorption er det svært at forudsige virkningen af at skifte fra oral Semaglutid til indsprøjtning i huden. Eksponeringen ved en daglig dosis på 14 mg oralt Semaglutid kan sammenlignes med en ugentlig dosis på 0,5 mg Semaglutid via sprøjte.

Daglig doseringsanvisning

Tabletten skal tages på tom mave, forskudt af et måltid (efter mindst 6 timers faste), typisk om morgenen, men kan tages når som helst på dagen. Tabletten må ikke knuses eller knækkes over, men skal sluges hel sammen med maksimalt et halvt glas vand. Der skal gå mindst 30 minutter, før andre lægemidler, mad eller drikkevarer kan indtages. Mad eller store mængder drikkevarer reducerer optagelsen af Semaglutid. Har du glemt en dosis, springes den over. 

Doseringer og optrapning

Tabletterne fås i tre forskellige doser og indeholder enten 3 mg, 7 mg eller 14 mg Semaglutid. For voksne anbefales det at starte med 3 mg én gang dagligt i den første måned og derefter øge dosis til en vedligeholdelsesdosis på 7 mg én gang dagligt. Denne dosis fortsættes i mindst en måned. Hvis der opnås tilfredsstillende blodsukkerregulering, kan en dosis på 7 mg fastholdes. Er effekten ikke tilstrækkelig, kan dosis øges til maksimal dosis på 14 mg én gang dagligt.

Kan jeg få Rybelsus® til vægttab uden diabetes?

Rybelsus® er primært godkendt og ordineret til behandling af type 2-diabetes. Medicinen er ikke godkendt som et lægemiddel specifikt beregnet til vægttab hos ikke-diabetikere. Dog har kliniske undersøgelser vist, at Rybelsus® kan medføre vægttab som en bivirkning hos patienter med type 2-diabetes.

Hvis du er interesseret i medicin til vægttab, men ikke har diabetes, er det vigtigt at drøfte dine behov og muligheder med en læge, fx en læge hos FIT for LIVET, der er specialiseret i medicinsk vægttab. 

Selvom det er muligt med off-label-brug af medicin til andre formål, skal brugen og effekten nøje vurderes. Der findes andre medicintyper, som er specifikt godkendt og designet til personer uden diabetes, som kan være mere hensigtsmæssige til vægttab.

Hvem kan få behandling?

Rybelsus® er receptpligtig og godkendt til patienter med type 2-diabetes ved utilstrækkelig glykæmisk kontrol eller som alternativ til diabetesmidlet metformin.

Patienten skal være i en acceptabel helbredstilstand for at få udskrevet Rybelsus® uden kontraindikationer, betydelige sundhedsrisici eller allergier. Udskrivningen af Rybelsus® beror på en individuel lægefaglig vurdering baseret på patientens sundhedstilstand, medicinske historie og behandlingsbehov.

Hvem kan ikke få behandling?

Patienter kan ikke få behandlingen ved følgende tilstande:

 • Type 1 diabetes
 • Diabetisk ketoacidose
 • Graviditet

Hvilke bivirkninger har Rybelsus®?

Som ved enhver anden type af medicin er det vigtigt at være opmærksom på potentielle bivirkninger.

Bivirkningerne er oftest relateret til mave-tarm-kanalen, hvor medicinen har sin virkning. Nogle patienter kan opleve kvalme eller diarré ved brug af Rybelsus®. Andre almindelige bivirkninger kan være opkastninger, forstoppelse og træthed. En ikke almindelig, men potentielt alvorlig bivirkning er betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis). 

Er du i behandling, og hvis du oplever bivirkninger, vil det behandlingsansvarlige sundhedspersonale vejlede dig om håndteringen af bivirkningerne.

Hvad koster Rybelsus®?

Pris for Rybelsus® med 30 stk:

 • 3 mg koster 934,55 kr.
 • 7 mg koster 931,85 kr.
 • 14 mg koster 931,85 kr.
DoseringLeverandørPris
Tabletter 3 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Abacus)1.010,35
Tabletter 3 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Orifarm)1.006,00
Tabletter 3 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Paranova)1.010,35
Tabletter 3 mg

Rybelsus

30 stk. (blister)934,55
Tabletter 3 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (2care4)1.008,35
Tabletter 3 mg

Rybelsus

90 stk. (blister) (Orifarm)2.985,00
Tabletter 7 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Orifarm)990,7
Tabletter 7 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Paranova)Udgået 04-03-2024
Tabletter 7 mg

Rybelsus

30 stk. (blister)934,55
Tabletter 7 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Abacus)931,85
Tabletter 7 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (2care4)1.029,10
Tabletter 7 mg

Rybelsus

90 stk. (blister) (2care4)3.234,00
Tabletter 7 mg

Rybelsus

90 stk. (blister) (Orifarm)3.235,00
Tabletter 14 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Orifarm)957
Tabletter 14 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (2care4)983,60
Tabletter 14 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Paranova)990,40
Tabletter 14 mg

Rybelsus

30 stk. (blister) (Abacus)931,85
Tabletter 14 mg

Rybelsus

30 stk. (blister)934,55
Tabletter 14 mg

Rybelsus

90 stk. (blister) (2care4)2.882,10
Tabletter 14 mg

Rybelsus

90 stk. (blister) (Abacus)2.839,10
Tabletter 14 mg

Rybelsus

90 stk. (blister) (Orifarm)2.881,00

Priserne er opdateret den 10. juni 2024 med de gældende priser. Kilde: Medicin.dk (Dansk Lægemiddel Information)

Hvem kan få tilskud til Rybelsus®?

Medicintilskud til diabetspatienter type 2 er betinget af:

 • Hvis glykæmisk kontrol ikke er tilfredsstillende efter behandling med metformin i kombination med andre almindeligt støttede antidiabetiske midler.
 • Når yderligere behandling med andre almindeligt støttede antidiabetiske midler ikke anses som hensigtsmæssig efter en samlet vurdering af patienten.

Kilder: Sundhedsstyrelsens præparatanmeldelse, Dansk Lægemiddel Information, Novo Nordisk

Hvorfor vælge Wegovy® fra FIT for LIVET?

Hos FIT for LIVET ønsker vi at hjælpe mennesker på vej til et varigt vægttab med skræddersyet lægefaglig rådgivning og den nyeste godkendte vægttabsmedicin.

Du får et kompetent team af vægttabseksperter, som guider dig sikkert gennem et realistisk og effektivt vægttab med færrest mulige gener og bivirkninger.