Hvor farligt er overvægt?

Samlet set giver et BMI på 30 eller over 25-30% risiko for tidlig død eller en af nedenstående sygdomme. Men en øget forekomst af sygdomme ses allerede hos den gruppe, der er højt i normalområdet (BMI 20-25) i forhold til dem, der er lavt i normalområdet.

Overvægt og forhøjet taljemål giver risiko for mere end 60 sygdomme og tilstande. Se nogle af dem nedenfor:

Cancer er den hyppigste dødsårsag i Danmark. Fedme kan give cancer i spiserøret, bugspytkirtlen, tyk- og endetarm, bryster (efter menopause), livmoder, nyre, galdeblære og en aggressiv form for prostatacancer.

Overvægt og fedme er årsagen til 20% af alle cancertilfælde.

Kvinder, ikke-rygende, som øgede BMI +2 efter brystcancer-diagnosen, havde 9 år efter en betydelig øget risiko for død.

Langtidsstudier har desuden vist i både USA og Sverige, at personer med stort vægttab efter fedmeoperation har mindsket hyppighed af cancer.

Hjerte- og karsygdom er den næsthyppigste dødsårsag i Danmark. Gruppen omfatter bl.a. forkalkning af blodkar og blodpropper i hjertet, arme, ben, hjerne (inkl. hjerneblødning), nyre, lunger og hovedpulsåre.

Der er en stærk sammenhæng mellem overvægt/fedme og hjerte-kar-sygdom og død på grund af hjerte-kar-sygdom.

Det er ikke kun graden af overvægten, der øger risikoen for hjerte-kar-sygdom, men også hvor lang tid, man har været overvægtig. Derfor er det vigtigt at forebygge overvægt blandt børn og unge.

Meget god kondition kan hos mænd reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom mere end 3 gange. Desværre har kun 20% af de overvægtige i fx USA meget god kondition.

Forhøjet blodtryk, type 2-diabetes, forhøjet blodfedt/kolesterol er sygdomme, der ofte skyldes overvægt, og mange overvægtige vil have en eller flere af sygdommene samtidigt. Et studie har vist, at en vægtøgning på 5,1-10 kg fordobler risikoen for at udvikle diabetes type 2. Et vægttab på blot 5% af kropsvægten giver derimod en nedsat risiko.

80% af dødsfald på grund af fedme skyldes følgesygdomme som bl.a. ovenstående.

Nedsat seksualfunktion ses hyppigere hos overvægtige end normalvægtige. Hos overvægtige mænd er manglende rejsning relativt hyppigt. Overvægtige kvinders seksuelle funktion er mere forstyrret af fedme end mænds. Der er mindre nydelse ved sex, dårlig performance og ulyst til at dyrke sex.

Manglende frugtbarhed hos kvinder ses hyppigt hos de kvinder, der er overvægtige. Overvægten giver hormonforstyrrelser, som resulterer i manglende modning og frigørelse af æg. Det er sværere for et befrugtet æg at sætte sig fast i livmoderslimhinden. Resultatet af kunstig befrugtning vil tilsvarende være nedsat.

Vægttab blandt overvægtige kvinder genskaber muligheden for graviditet.

I graviditeten har den overvægtige en højere risiko for bl.a. abort, sukkersyge, svangerskabsforgiftning (præeklampsi), blodpropper, kejsersnit og manglende evne til at give bryst.

Børn af overvægtige mødre har større risiko for dødfødsel, medfødte misdannelser, for tidlig fødsel, excessiv stor fødselsvægt, død efter fødslen samt fedme og metabolisk sygdom fx PKU i barndommen.

Kønshormoner og overvægt hænger sammen på en kompleks måde, hvor ændringer i kønshormonerne giver overvægt, og ændringerne i vægten giver forandringer af koncentrationen i blodet af forskellige kønshormoner.

Hos en gruppe moderat overvægtige mænd observerede man øget kvindeligt hormon og lavere frit mandligt hormon. Efter vægttab over otte uger normaliserede disse værdier sig. Behandling af mænd med lavt niveau af det mandlige kønshormon testosteron kan give vægttab.

Kvinder, der lider af PCOs (en hormonforstyrrelse), har tendens til overvægt, ligesom kvinder efter overgangsalderen har tendens til fedme omkring maven. Overgangsalderen er det tidspunkt (45-55 år), hvor en større ændring af kønshormonerne finder sted hos kvinder.

Psykosocial byrde følger fedme og fedmens følgesygdomme. Overvægtige har som sådan ikke systematisk en større risiko for psykiatriske sygdomme, men har en vis overhyppighed hvad angår depression, angst, spiseforstyrrelser fx tvangsspisning (BID), misbrug af alkohol eller stoffer, selvværd, livskvalitet, kropsopfattelse, seksuel eller fysisk misbrug og social stigmatisering.

Overvægtige og især ekstremt overvægtige har mindre sandsynlighed for at tage en uddannelse på studenterniveau, blive gift og vil typisk tjene færre penge sammenlignet med normalvægtige personer.

Rygsmerter – specielt lave lændesmerter – er udbredt og giver nedsat livskvalitet og invaliditet. Et studie med overvægtige mænd viste, at der er en klar sammenhæng mellem overvægten og graden af rygsmerter og invalidering, specielt hvis den overvægtige samtidigt havde psykologiske problemer som fx angst eller depression.

Slidgigt i hofter har en sammenhæng med overvægt. De fleste, der får ”ny hofte”, får færre smerter i hoften, men de overvægtige fik ikke den samme fysiske funktion efter operationen som de normalvægtige.

Fedtlever forekommer især, når der er meget fedt omkring maven hos overvægtige, men ikke hvis underhuden indeholder meget fedt. Fedtlever forekommer også ved alkoholmisbrug og tilstanden kan, uanset årsag, give leversvigt og levercancer.

Kan også give risiko for galdesten, brok, urinsur gigt og åreknuder.

Scroll to Top