Start nu
Start nu
zepbound fra eli lilly

Zepbound

Zepbound® i Danmark

Vægttabsmedicinen Zepbound® fra Eli Lilly er godkendt til vægttab i USA.
Zepbound® afventer pt. godkendelse i Danmark.
Du kan læse alt om pris, vægttab og bivirkninger her.

1. Hvad er Zepbound®?

Zepbound® fra amerikanske Eli Lilly er receptpligtig vægttabsmedicin som supplement til kaloriefattig kost og motion. Vægttabsmedicinen blev godkendt som vægttabsmedicin i november 2023 af de amerikanske lægemiddelmyndigheder (FDA).

Zepbound® indeholder virkningsstoffet Tirzepatid, som også stabiliserer blodsukkerniveauet til gavn for patienter med type 2-diabetes. De patienter får udskrevet Tirzepatid under navnet Mounjaro®, som også produceres af Eli Lilly.

2. Er Zepbound® godkendt i Danmark?

Zepbound® forventes at blive godkendt i EU og dermed også Danmark i løbet af 2024, men hvornår det sker, er endnu uklart. Medicinen bliver det første kombinations-peptid, der bliver godkendt til behandling af overvægt.

3. Hvordan virker Zepbound®?

Virkningsstoffet Tirzepatid er dobbeltvirkende og imiterer de to tarmhormoner, GLP-1 (glukagon-lignende peptid 1) og GIP (glukoseafhængig insulinotropisk polypeptid). Tarmhormonerne forsinker mavesækkens tømning, så man opnår en længerevarende mæthedsfølelse og mindre sultfornemmelse, som kan fremme et vægttab.

Hormonerne kontrollerer desuden blodsukkerniveauet ved at øge insulinudskillelsen og ved at hæmme frigivelsen af hormonet glukagon, som produceres i bugspytkirtlen.

4. Hvad er forskellen på Zepbound®, Mounjaro® og Ozempic®?

Mounjaro® er Eli Lillys udgave af Tirzepatid til type 2-diabetespatienter, ligesom Ozempic® er det aktive virkningsstof Semaglutid målrettet til type 2-diabetespatienter. Forskellen er doserne af Tirzepatid og Semaglutid.

5. Hvad er forskellen på Zepbound® og Wegovy®?

Tirzepatid vs. Semaglutid

Både amerikanske Zepbound® (Tirzepatid) og danske Wegovy® (Semaglutid) er vægttabsmedicin, men med forskelligt aktivt virkningsstof, doseringer og kendte bivirkningsprofiler. Wegovy® er godkendt til børn ned til 12 år, mens Zepbound® kun er godkendt til voksne. Studier har vist, at Tirzepatid kan give et højere vægttab end Semaglutid.

Aktiverer 2 tarmhormoner mod 1

Tirzepatid aktiverer to forskellige tarmhormoner, GLP-1 og GIP-receptorerne, mens Semaglutid kun aktiverer GLP-1-receptorerne.

Doser

Zepbound® fås i 6 forskellige doser, mens Wegovy® fås i 5 forskellige doser. Begge medicintyper tages som ugentlig injektion i maveskindet, låret eller i armen.

Gavnlige sideeffekter

Wegovy® har i forsøg vist positive sideeffekter. Ifølge et studie kan Wegovy® mindske risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og kardiovaskulær død med 20% hos overvægtige hjertepatienter.

Er Zepbound® mere effektivt?

Tirzepatid har i studier vist et større og hurtigere vægttab end Semaglutid. Derudover ser det ud til, at patienterne taber sig hurtigere på Zepbound®. Hvor meget den enkelte præcist kan tabe sig, og hvordan kroppen reagerer på medicinen og bivirkningerne, er individuelt. En sund livsstil med kaloriefattig kost og motion vil også have indvirkning på resultatet.

Novo Nordisk er ved at udvikle et nyt tilsvarende kombi-vægttabsmiddel, CagriSema, der kombinerer både Semaglutid og peptidet Cagrilintid. Studier har vist, at CagriSema er mere effektivt til vægttab end både Semaglutid og Tirzepatid. CagriSema er fortsat under udvikling og pt. i fase 3-studiet.

6. Hvor meget kan jeg tabe mig med Zepbound®?

Kliniske studier har vist, at patienter efter 88 uger kunne tabe 25% af kropsvægten. Zepbound® bør suppleres med lavere kalorieindtag og fysisk aktivitet. Medicinen virker, så længe man tager den. Når man stopper, kan vægten stige igen.

7. Hvem kan få Zepbound®?

Overvægtige og svært overvægtige personer, der har en BMI over 30 eller 27 og med en overvægtsrelateret risikofaktor, kan få Zepbound®. Risikofaktorer kan fx være forhøjet blodtryk/kolesterol, søvnapnø eller kardiovaskulær sygdom.

Hvor kan jeg købe Zepbound®?

Zepbound® er receptpligtig og skal købes på apoteket. Medicinen er dog endnu ikke godkendt og kan købes i Danmark. Det forventes at Zepbound® godkendes i EU og dermed også i Danmark i løbet af 2024.

8. Dosering

Medicinen er receptpligtig og fås i 6 forskellige doser (2,5, 5, 7,5, 10, 12,5 og 15 mg), som gradvist øges over først 4 uger og dernæst efter minimum 4 uger ad gangen. De anbefalede vedligeholdelsesdoser er 5, 10 og 15 mg. Zepbound® tages som ugentlig injektion i arm, lår eller maveskind.

Injektionspennen indeholder den eksakte dosis injektionsvæske. Du kan ikke selv indstille eller administrere din dosis, da den er forudindstillet.

9. Sådan injicerer du medicinen:

  1. Fjern den grå hætte
  2. Lås pennen ved at dreje låseringen
  3. Placer pennen mod huden
  4. Hold den lilla knap inde i op til 10 sekunder
  5. Første klik fortæller, at injektionen er udløst – andet klik at injektionen er færdig. Det blå stempel vil nu være synligt i den transparente ende.

Du skal ikke håndtere en nål, da den er fastgjort til pennen. Injektionen kan udføres i samme område af huden, men selve indstiksstedet bør ikke være præcis det samme sted.

10. Hvilke bivirkninger har Zepbound®?

I lighed med Wegovy® og Ozempic® ses bivirkninger fra fordøjelseskanalen. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, halsbrand, opkastning, diarré, forstoppelse, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, træthed, hårtab og allergiske reaktioner. Alvorlige, men ikke-almindelige, bivirkninger er bl.a. betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis).

11. Hvad er prisen på Zepbound®?

Det forventes, at prisen på Zepbound® bliver lavere end på Wegovy®. Eli Lilly har oplyst, at prisen vil være 20% billigere for Zepbound® end for Wegovy® på det amerikanske marked.

_BUS7469_MitWerk_Maria-Spejling_Square

Inden jeg startede mit medicinske vægttabsforløb, havde jeg flere bekymringer, som jeg set i bakspejlet ikke havde behøvet at være så nervøs for.

Hvorfor vælge FIT for LIVET?

Hos FIT for LIVET ønsker vi at hjælpe mennesker på vej til et varigt vægttab med skræddersyet lægefaglig rådgivning og den nyeste godkendte vægttabsmedicin.

Du får et kompetent team af vægttabseksperter, som guider dig sikkert gennem et realistisk og effektivt vægttab med færrest mulige gener og bivirkninger.