Start nu
Start nu

VIDEN OM OVERVÆGT

Vægttab & medicin

Over halvdelen af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige. Stigningen ses i alle aldersgrupper og både hos mænd og kvinder, men er højere blandt mænd med 54% mod 28% blandt kvinderne. Andelen af svært overvægtige fortsætter med stigende alder.

Hvordan virker det?

Din trang til at spise formindskes, når du er på vægttabsmedicin, så du nemmere kan tabe dig.

Medicin til vægttab giver dig en hurtigere mæthedsfornemmelse, så du indtager færre kalorier. Medicinen efterligner kroppens naturlige mæthedshormon, GLP-1, som sender signal til hjernen om, at du er mæt.

Nyt om medicin & vægttab

Du kan læse FIT for LIVETs seneste artikler i vores Newsroom.

Virker Wegovy® efter gastric bypass?
Hvad er Semaglutids effekter og bivirkninger?

Anden medicin

Livsstil og overvægt

Årsagerne til overvægt er flere, for <1% skyldes overvægten forskellige hormonforstyrrelser, men for 99% af de overvægtige er livsstil årsagen.

Overvægten skyldes basalt set, at det gennemsnitlige energiindtag fra kosten gennem en længere periode er højere end det gennemsnitlige energiforbrug.

Imidlertid er årsagen væsentlig mere kompliceret og inkluderer samspil mellem genetiske forhold, hormonelle, psykologiske faktorer inkl. stress, miljøfaktorer og sociale faktorer.

af den voksne befolkning i Danmark var overvægtige i 2021

Hvor effektiv er medicin?

Medicin til vægttab er ikke en hurtig løsning, men et supplement til livsstilsændringer, hvis vægttabet skal være varigt.

Vægttab på 17%

Vægttabsmedicinen bør kombineres med sund diæt og motion, da effekten varierer afhængigt af individuelle faktorer som startvægt, kostvaner og fysisk aktivitet. Studier viser et vægttab på 17% af startvægten over 68 uger, hvor forsøgspersonerne samtidig dyrkede motion og reducerede kalorieindtaget.

Spørgsmål & svar

Er medicinsk vægttab noget for mig?

Overvægt udgør en sundhedsrisiko og øger sandsynligheden for livsstilssygdomme. Vægttabsmedicin kan hjælpe dig med at opnå og bevare dit vægttab.

Læs om, hvem der kan få medicinsk vægttab

Her finder du info om medicinen Wegovy®

Hvordan indsprøjter jeg Wegovy®?

Medicinen skal tages som indsprøjtning én gang om ugen. Hver injektions-pen indeholder 4 doser (svarende til 4 ugers forbrug).

Det har ikke nogen væsentlig betydning, om den indsprøjtes morgen, middag eller aften. Hvis du har bivirkninger som fx kvalme, kan du eventuelt tage medicinen om aftenen.

De færreste afspritter området forinden injektionen.

Få demonstreret af speciallæge Jesper Nygart, hvordan du injicerer dig selv herunder:

Hvilke bivirkninger har Wegovy®?

Når du starter på Wegovy®, kan du opleve forbigående bivirkninger. Der er også en række sjældne bivirkninger. Det er vigtigt at kende til de mulige bivirkninger.

FIT for LIVET har et stort erfaringsgrundlag i håndtering af bivirkninger baseret på over 8.000 medicinske vægttabsforløb.

Læs om bivirkningerne

Hvor effektivt er et medicinsk vægttab?

Slankemedicin er ikke tiltænkt som en hurtig løsning, men som et supplement til livsstilsændringer, hvis vægttabet skal være varigt.

Medicinen bør kombineres med en sund kost og regelmæssig motion. Effekten af vægttabsmedicin varierer fra person til person alt efter individuelle faktorer som startvægt, kostvaner og fysiske aktivitetsniveau.

Studier har vist vægttab på 17% af startvægten i løbet af 68 uger. Forsøgspersonerne har dog samtidig kombineret medicinen med motion og et reduceret kalorieindtag.

Et nyt dansk studie har vist, at vægttabspatienter kunne opretholde deres vægttab et år efter afslutningen af medicineringen, hvis de samtidig dyrkede motion og fik pulsen op i mindst 2 timer om ugen.

Studiet konkluderer, at træning, især styrketræning og bevarelse af muskelmasse, spiller en afgørende rolle i at fastholde vægttabet. Muskelmassen modvirker samtidig, at den tabte vægt primært erstattes af fedt.

Hvad koster Wegovy®?

Din endelige pris på medicinen afhænger af din dosis. Priserne er ens for de tre laveste doser.

Se, hvad Wegovy® koster